Alessia Couvreur
  • Home
  • Mijn visie
  • Traject
  • Workshops
  • Contact
  • Webshop
  • Recepten
  • Blog

Waarom plantaardige voeding?

9/1/2020

0 Reacties

 
Foto
Foto: chooseveg.com

Sinds begin 2018 eet ik volledig plantaardig. Daarnaast probeer ik zo onbewerkt en puur mogelijk te eten. In het Engels kreeg dit de term 'whole foods plantbased diet'. Bij mij begon het vooral uit interesse. Ik had er veel over gehoord en gelezen en wou het eens een maand de kans geven, om het te leren kennen en om eens met andere voedingsmiddelen te koken. In de loop van die maand geraakte ik meer en meer overtuigd en besloot ik het te blijven doen.
​
Na verloop van tijd begon ik me beter en beter te voelen; ik kreeg meer energie, voelde me opgewekter, mijn eczema en darmklachten verdwenen en ook: koken werd eindelijk een plezier! Want om eerlijk te zijn; voordien was ik écht geen keukenprinses.

Dit dieet dat rijk is aan onbewerkte groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen,  noten, zaden en pitten levert tal van gezondheidsvoordelen op.
Zo hebben reeds tal van studies bewezen dat wie grotendeels plantaardig eet minder kans heeft op de ontwikkeling van de grootste welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker. Dit ligt niet enkel aan de positieve effecten van plantaardige voeding, maar ook aan de afwezigheid/vermindering van dierlijke producten.

Wetenschappers van de universiteit van Oxford hebben uitgerekend dat als iedereen veganistisch zou eten, er tegen 2050, jaarlijks 8,1 miljoen minder mensen zouden overlijden aan welvaartsziekten. Hoe gek is dat?!

De voedingsdriehoek
Ook de bovenste laag van onze nieuwe driehoek bestaat hoofdzakelijk uit onbewerkte, plantaardige voeding met als rede dat deze de grootste gezondheidseffecten leveren.
Foto
Bron: Gezond Leven
Foto

Een grotere vezel inname, minder dierlijke vetten en meer vitaminen en mineralen sommen enkelen van die voordelen op.  

Ook zijn er uiteraard, net zoals bij een omnivoor dieet, aandachtspunten verbonden aan veganistisch eten. Zo moet je ook hier genoeg variëren om alle voedingsstoffen in voldoende mate binnen te hebben. Suppletie van vitamine B12, vitamine D (zeker in de wintermaanden) en omega 3 (uit algenolie) raad ik sterk aan. Uitgebreidere aandachtspunten bij plantaardig eten zal ik verder uitschrijven in een volgend blogbericht.

Volg je gevoel, luister naar je lichaam!
In theorie is het allemaal mooi, maar vaak is het pas het zelf aanvoelen van de effecten op jezelf dat je overtuigt om door te zetten. Terwijl de ene plantaardig eet voor zichzelf, doet een andere het voor het milieu of voor het dierenwelzijn. Bij mij was het oorspronkelijk voor mijn eigen gezondheid, maar ondertussen ben ik overtuigd voor alle beweegredenen. Het is prachtig dat wat ik doe niet alleen maar goed voelt voor mijn lichaam, maar ook nog eens het beste is wat ik kan doen voor dieren en milieu.

Belangrijk om te vermelden vind ik ook dat wat voor mij werkt, niet per se voor een ander werkt. Elk individu is anders. Je hoeft niet all the way te gaan om de voordelen te ervaren. Mijn cliënten die gaan eten volgens de aanbevelingen van de voedingsdriehoek door de basis van hun voeding plantaardig te maken en te minderen met dierlijke en bewerkte voedingsmiddelen ervaren ook al een grote stijging in energie. Het is meestal het eerste wat ze zeggen wanneer ze na twee à drie weken terug binnenkomen; ‘Amai, ik heb al veel meer energie!’.

We zijn het niet meer gewend om naar ons lichaam te luisteren, we vangen onze eigen signalen niet meer op. Het is pas wanneer we ons plots beter voelen dat we beseffen dat hoe we ons voordien voelden eigenlijk niet optimaal was. Je beseft pas hoe groggy je iedere ochtend uit bed komt wanneer je je gewoontes hebt aangepast waardoor je plots wel energie hebt vanaf de eerste minuut. Zo werkt het ook met voeding.

En ja, nieuwe gewoontes aanleren is niet gemakkelijk en vraagt tijd. Zo is het in het begin wel even zoeken naar nieuwe recepten en producten maar eenmaal je er mee weg bent is koken simpeler dan ooit. Verander niet alles in één keer, maar bekijk het stap per stap.

5 eenvoudige stappen om mee te beginnen

1. Vervang je zuivel door plantaardige dranken en yoghurt, bijvoorbeeld op basis van soja.
2. Maak van groenten de basis van je maaltijd, i.p.v. vlees.
3. Schrap telkens een extra dag 'vlees eten' uit je weekmenu.
4. Vervang kaas en charcuterie door hummus, notenpasta en groentespreads.
5. Koop een vegan kookboek om inspiratie op te doen.

Uiteten
In de standaard brasserie kan het soms moeilijk zijn om veganistisch te eten, alhoewel het aanbod meer en meer groeit. Toch zijn er heel veel adresjes waar je heerlijk kunt uiteten. Met de app 'Happy Cow' vind je alle adresjes in je buurt. Mijn favoriete restaurants in Antwerpen zijn:

Ontbijt en lunch:
- Bardin
- Hart
- Starfish & Coffee
- Pain Pidou
- Humm

Dinner:
- WILD Project
- The Dirty Rabbit
- Camion
- Simone's Kitchen
- Middle Eats


Veel succes 🍀 !

Foto

Wil jij graag de stap zetten naar een meer plantaardig eetpatroon maar weet je niet hoe beginnen? Maak een (eenmalige) afspraak, dan bekijken we het samen! 😊

​
Bronnen:
- Academy of Nutrition and Dietetics. (2016, December). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. Chicago, VS.
- Gezond Leven. (n.d.). Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek. Retrieved from Gezond Leven: https://www.gezondleven.be/files/voeding/Basistekst-voedingsdriehoek.pdf
- Gezond Leven. (n.d.). Vegetarisch dieet: hoe doe je dat gezond? Retrieved from Gezond Leven: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/diëten-en-voedingspatronen/betrouwbaar-en-gezond-dieet/vegetarisch-dieet
- 
Oxford Martin School. (2016, Maart 22). Veggie-based diets could save 8 million lives by 2050 and cut global warming. Retrieved from http://www.ox.ac.uk/news/2016-03-22-veggie-based-diets-could-save-8-million-lives-2050-and-cut-global-warming
- Steltenpool, L. (2017). De gezondheidsrevolutie. In V. V. Lisa Steltenpool, De Vegarevolutie (pp. 14-45). Amsterdam: Prometheus.

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Alessia Couvreur

    Archieven

    Oktober 2020
    September 2020
    Januari 2020
    December 2019
    Juni 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018

    Categorieën

    Alles
    Mind & Personal Growth
    Ondernemen

    RSS-feed

Foto
Regelmatig post ik recepten, nieuwtjes & weetjes over voeding op social media. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief:
  • Home
  • Mijn visie
  • Traject
  • Workshops
  • Contact
  • Webshop
  • Recepten
  • Blog